INFORMACIJA ZA JAVNOST, 20.05.2024.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 7 krivičnih djela.

 

Dana 17.05.2024.godine oko 23,10 sati u ulici Kovačuša, općina Bugojno policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga i jedinice za javni red i mir PU Bugojno izvršili su kontrolu i pregled putničkog motornog vozila marke VW Golf, kojim je upravljao M.O. rođen 2004.godine, dok su kao putnici u vozilu zatečeni D.I. rođen 2001.godine i N.T. rođen 2003.godine, svi iz Bugojna. Tom prilikom, putnik N.T. dobrovoljno je predao određenu količinu zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.  

 

U saradnji  sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom protiv osumnjičenog se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 13 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirano je 20 saobraćajnih nezgoda u kojima je 1 osoba smrtno stradala, dok su 3 osobe zadobile teže i 3 osobe lakše tjelesne povrede.

 

Dana 19.05.2024.godine oko 18,15 sati na magistralnom putu u mjestu Oselište, općina Busovača dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali:

  • Putničko motorno vozilo marke Seat, kojim je upravljao vozač M.P. rođen 1982.godine iz Visokog i
  • Teretno motorno vozilo marke Fiat Cady, kojim je upravljao N.L. rođen 1969.godine iz Busovače.

U ovoj saobraćajnoj nezgodi smrtno je stradala putnica u vozilu Seat, M.P. rođena 1977.godine iz Visokog, dok su navedeni vozači zadobili teže tjelesne povrede.

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom uviđajne radnje na licu mjesta nezgode izvršili su policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU Kiseljak.

 

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručena su ukupno 494 prekršajna naloga, od kojih je 168 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima.

 

Iz saobraćaja su zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 24 vozača, od kojih je 5 vozača zadržano u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

 

 

 

 

                                          URED KOMESARA