INFORMACIJA ZA JAVNOST, 26.06.2023.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenada na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 8 krivičnih dijela.

 

 

Dana 23.06.2023.godine oko 22,00 sati u mjestu Komar, općina Travnik policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Travnik izvršili su kontrolu i pregled putničkog motornog vozila marke VW Polo u kojem je na mjestu suvozača zatečen S.P. rođen 1995.godine iz Sarajeva.  Prilikom kontrole isti je dobrovoljno predao određenu količinu zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga canabis, kao i pribor za pripremu navedene materije za konzumiranje.

 

Dana 24.06.2023.godine oko 17,00 sati u ugostiteljskom objektu koji se nalazi u ulici 1. Mart, općina Busovača, policijski službenici PS Busovača izvršili su kontrolu i pregled osobe S.P rođen 1975.godine iz Busovače. Tom prilikom kod istog je  pronađena određena koičina zeljaste  materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

 

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom navedene materije su oduzete, a protiv osumnjičenih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje

 

 

JAVNI RED I MIR

 

 

Evidentirano je 13 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

 

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

 

Evidentirano je 12 saobraćajnih nezgoda u kojima je 5 osoba zadobilo lakše tjelesne povrede.

 

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 368 prekršajnih naloga, od kojih su 54 naloga uručena zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima.

 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 18 vozača,od kojih su 3 vozača zadržana u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila. 

 

 

 

 

OSTALI DOGAĐAJI

 

 

Dana 25.06.2023.godine oko 05,00 sati u PS Travnik je prijavljeno da je došlo do požara u jednoj porodičnoj kući u mjestu Turbe, općina Travnik.

 

Odmah po zaprimanju prijave na lice mjesta izašli su službenici policije koji su potvrdili navode prijave, te pristupili poduzimanju mjera i radnji iz svoje nadležnosti. U ovom požaru smrtno je stradao S.K. rođen 1947.godine, dok je na objektu pričinjena materijalna šteta. Požar su lokalizovali pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Travnik.

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom uviđajne radnje na licu mjesta izvršili su policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU Travnik.

 

 

 

                                          URED KOMESARA