INFORMACIJA ZA JAVNOST, 27.12.2021.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 15  krivičnih djela.

 

Dana 24.12.2021.godine oko 23,20 sati u mjestu Ivica, općina Kiseljak, policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Kiseljak i PS Kiseljak izvršili su kontrolu i pregled putničkog motornog vozila marke Fiat, kojim je upravljao S.Š rođen 1995.godine iz Kreševa. Tom prilikom kod istog su pronađene određene količine materija za koje se sumnja da su opojne droge speed i cannabis.

 

Dana 25.12.2021.godine oko 15,00 sati u ulici Terzići,općina Bugojno, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a izvršili su kontrolu i pregled putničkog motornog vozila marke Škoda, kojim je upravljao S.H. rođen 1987.godine iz Zenice. Prilikom pregleda vozila i vozača pronađena je  određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga speed.

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom, pronađene materije su oduzete, a protiv osumnjičenih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentiran je 21 slučaj narušavanja javnog reda i mira.

 

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirano je 28 saobraćajnih nezgoda u kojima su 2 osobe smrtno stradale, dok su 3 osobe zadobile teže i 4 osobe lakše tjelesne povrede.

 

Dana 26.12.2021.godine oko 21,30 sati na lokalnom putu iznad naselja Vesela, općina Bugojno, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj je motorno vozilo marke Suzuki, kojim je upravljao M.S. rođen 1955.godine iz Bugojna sletjelo u rijeku Vesočnicu. U ovoj saobraćajnoj nezgodi navedeni vozač je smrtno stradao.

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom uviđajne radnje na licu mjesta izvršili su policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU Bugojno.

 

Istog dana, oko 23,15 sati na magistralnom putu u mjestu Stojkovići, općina Novi Travnik dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj je putničko motorno vozilo marke BMW sletjelo sa kolovoza i ostvarilo kontakt sa betonskim zidom. Vozilom je upravljao M.S. rođen 1984.godine iz Novog Travnika, koji je uslijed zadobijenih povreda smrtno stradao, dok je na vozilu pričinjena znatna materijalna šteta.

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom uviđajne radnje na licu mjesta izvršili su policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU Travnik.

  

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 662 prekršajna naloga, od kojih je 126 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima.

 

Iz saobraćaja su zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 59 vozača, od kojih je 14 vozača zadržano u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

 

 

OSTALI DOGAĐAJI

 

Dana 26.12.2021.godine oko 12,50 sati u mjestu Podbarevo, u rijeci Vrbas pronanađeno je beživotno tijelo A.K. rođen 1999.godine iz Jajca. Tijelo je pronađeno koordiniranim aktivnostima policijskih službenika PU i PS Jajce, Jedinice za specijalističku podršku MUP-a SBK, kao i više timova Federalne uprave  civilne zaštite i Gorskih službi spašavanja iz Jajca, Visokog, Sarajeva, Zavidovića i Zenice.

 

Navedeni A.K. je nastradao u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila 24.12.2021.godine u 00,45 sati na magistralnoj cesti M-16 u mjestu Podmilačje, općina Jajce, kada je upravljajući  putničkim motornim vozilom Fiat sletio u rijeku Vrbas.

 

 

 

                                                                                                              URED KOMESARA